سرگل زعفران همان چیزی است که آن را به صورت زعفران میشناسیم.
این نوع زعفران بهترین و مناسب ترین نوع برای مصرف خانگی و نیز بهترین نوع برای دم کردن زعفران به حساب میاید.
دلیل این نام گذاری این است که این زعفران فقط از قسمت بالایی(سر) شاخه زعفران تشکیل شده است.
سرگل به بخش قرمز رنگ زعفران گفته میشود.
رشته های زعفران وقتی که از گل آن بیرون میآیند،طولی حدود 5 سانتی متر دارند و به دو بخش سفید و قرمز رنگ تقسیم میشوند که قسمت قرمز رنگ آن،همان سرگل است.
در این نوع مدل دیگر خبری از زردی یا ریشه زعفران نیست.قدرت رنگ دهندگی سرگل بسیار بیشتر از نوع دخترپیچ است.
زعفران دخترپیچ چیست؟ کلیک کنید!
در این نوع زعفران رشته ها کاملا از هم جداست و کلاله ها به هم چسبیده نیستند.
عناوین سرقلم،سرریشه و ممتاز را هم علاوه بر سرگل برای این نوع زعفران به کار میبرند.
عیارسنجی زعفران سرگل:
این نوع زعفران به طور معمول با دو روش عیار سنجی میشوند:
1-طول کلاله
2-عدم وجود تکه های سفیدی مخلوط با زعفران که رنگ قرمز به خود گرفته اند.
از آنجایی که در تهیه زعفران سرگل،تا حد امکان بخش سفید رنگ ریشه را از آن جدا میکنند،به این زعفران به دست امده،زعفران ممتاز هم میگویند.
سرگل از طریق الک کردن زعفران پوشال بدست میآید.
از آنجا که در فرایند تبدیل پوشال قلمدار یا دسته به سرگل،امکان شکستن کلاله زعفران وجود دارد،لذا این زعفران مقداری ریز و ریخته است.
این نوع زعفران به دو دسته تقسیم میشود:سرگل درجه یک و سرگل درجه دو
زعفران ممتاز درجه 2 نسبت به درجه یک تفاوت اندکی دارد که فقط به شکستگی بعضی کلاله ها و سفیدی و یا ریشه آن محدود میشود.
رنگ دهی این زعفران بالای 220 واحد است.این رنگ دهندگی را ماده ای به نام کروسین به وجود میآورد.
زعفران نگین شباهت زیادی با زعفران ممتاز دارد ولی تفاوت محسوس آن با سرگل،اندازه و ظاهر آن است.
در حقیقت نگین نسبت به سرگل در ظاهر درشت تر است.
مسلماً این نوع زعفران دارای خواص بسیار و اعجاب انگیزی می باشد.
استفاده از سرگل در افزایش ایمنی بدن،افزایش گردش خون و سلامت قلب،کنترل دیابت و کاهش اضطراب مفید است.
قیمت این نوع زعفران معمولا بر اساس مقدار داشتن نرمه و کوچک و بزرگ بودن قلم ها متفاوت است.
هر چه مقدار نرمه کمتر و قلم های آن درشت تر باشد،قیمت بیشتر است.